Hovedside Simulering Teori Om oss
 

 

Konveksjon          << forrige  neste>>

Fluid er navnet på alt som er flytende, det vil si vann, melk og andre væsker, samt alle gasser som luft, hydrogen og naturgass.

Konveksjon er varmeforflytning mellom et fast stoff, for eksempel en bil, et menneske eller en husvegg, og et fluid som beveger seg i forhold til det faste stoffet. Det er viktig at fluidet og faststoffet beveger seg i forhold til hverandre, varmeforflytning mellom et glass og vann i glasset, er bare vanlig konduksjon.

Se for deg at du sitter i snøen og drikker kakao igjen. Plutselig kommer det et kaldt "gufs" som gir deg frysninger i hele kroppen. Det du opplever er kald vind. Den lufta du varmet opp med konduksjon mens det var vindstille, blir blåst bort og erstattet med kald luft.

Figuren nedenfor viser hvordan lufta blir varmet opp av en varm gjenstand, og hvordan vinden blåser bort den oppvarmede luften. Grunnen til at det oppleves som et "gufs", er at luften rundt deg blir mye kaldere på et blunk. Varmeenergien som strømmer fra deg til lufta øker for igjen å kunne varme opp den kalde lufta som du nå omgir deg med.


Varmepumpe består blant annet av en vifte som blåser varm luft ut i rommet, dette er en konveksjonsfunksjon. Vil du vite mer om hvordan  en varmepumpe fumgerer?

<< Side 3 av 4 >>