Hovedside Simulering Teori Om oss
 

 

Stråling          << forrige

Ved å sammenligne stråling med konduksjon og konveksjon, vil man se at stråling er noe ganske annet enn de to andre varmefunksjonene. Mens konduksjon og konveksjon er varmeforflytning mellom ting som berører hverandre, kan stråling gå over uendelige avstander, bare tenk på hvor langt unna solen er, og hvor mye den varmer! Stråling kan bevege seg gjennom alt, selv ingenting. Når en sier at stråling kan gå gjennom ingenting, så betyr det at stråling utbrer seg som bølger, for eksempel gjennom verdensrommet. Når en sier at stråling kan bevege seg gjennom alt, så betyr det at bølger kan spre seg i metall som det kan i luft. Men det er litt hardere for stråling å spre seg i metall fordi det må sette tyngre atomer i bevegelse.

-273.15 grader Celsius er den kaldeste temperaturen som finnes, det vet vi fordi ved den temperaturen slutter hydrogenatomet å vibrere. Det er nemlig slik at temperatur er et mål på hvor mye atomer vibrerer, og hydrogen er det letteste atomet. Så når hydrogen slutter å vibrere, så kan det ikke bli kaldere.

Alt som er varmere enn -273.15 grader Celsius stråler, og desto varmere et legeme er, desto mer stråler det. Tenk på skituren igjen, du sitter ved bålet og drikker kakao. Du kan kjenne at sola stråler, fordi det er varmere i sola enn i skyggen. Hvis du setter deg nærme bålet, kan du kjenne at også det stråler. Men at både du og snøen stråler er vanskeligere å forklare og å forstå. Se for deg at det er fem plussgrader, men snøen ligger ennå tykt. To uker senere er også fem plussgrader, men da har all snøen smeltet bort. Det er verken vind eller sol noen av dagene. Hvilken av dagene tror du oppleves som varmest?
 

<< Side 4 av 4